Mat och dryck

I Santa Maria äter du riktigt god och prisvärd mat, särskilt på de mer lokala restaurangerna. På dessa restauranger är portionerna dessutom stora och kaffet extra gott. Ett säkert kort är att beställa fisk eller skaldjur, det är garanterat färskt från piren dit fiskarna varje förmiddag kommer in med dagens fångst. Efter maten kan du välja mellan ett stort antal barer, där du kan njuta av en svalkande drink tillsammans med den trevliga lokalbefolkningen. Ofta bjuds det på livemusik och stämningen är hög.

Catchupa

Catchupa, Kap Verdes nationalrätt, är en matig och smakrik soppa gjord på bland annat kött, fisk, sötpotatis, bönor, kål, majs – och eventuella andra ingredienser som råkar finnas hemma. Ofta sparar man resterna från middagen, silar bort vätskan och steker upp allting till frukost dagen därpå, gärna tillsammans med bacon och ägg.

Arroz de Mariscos

Arroz de Mariscos är en gryta gjord på det bästa ön har att erbjuda, det vill säga fisk och skaldjur.

Grogue

Nationaldrycken grogue är ett sockerrörsbrännvin som närmast kan beskrivas som en blandning mellan hembränt, grappa och rom. Ett perfekt sätt att få igång matsmältningen efter en god middag.

Vin

På grannön Fogo produceras vinet Chã, som du naturligtvis måste prova innan du lämnar Kap Verde. Och kanske till och med köpa med dig hem? Särskilt det vita vinet är att rekommendera. De flesta andra vinerna importeras från Portugal, men många restauranger har ett bredare utbud än så.

Öl

Strela heter den kapverdianska ölen och är mycket populär på alla öar. Den öl det kanske serveras/dricks mest är den portugisiska ölen Super Bock.

Kaffe

Kaffe dricks en hel del på resmålet och det inhemska kaffet kommer från ön Fogo. Det kapverdiska kaffet räknas till världens bästa, så missa inte chansen att smaka detta.